Biografie

Ymkje Hellinga begon op 9-jarige leeftijd met het volgen van klarinetlessen op de muziekschool Fryslan Sud-West, en ging daarna spelen in harmonieorkest Hallelujah Makkum. Toen Ymkje dertien jaar was deed ze auditie voor het Fries Jeugd Harmonie Orkest en werd daar aangenomen. Zij speelde bij dit orkest tot haar negentiende jaar. Daarna speelde ze bij het Nationaal Jeugd Harmonie Orkest.

Op 18-jarige leeftijd begon Ymkje met de vooropleiding van het conservatorium in Zwolle, bij Oscar Ramspek. Op 13 juni 2007 is Ymkje afgestudeerd. Ze studeerde  3 jaar HaFaBra-directie bij Alex Schillings. Ze is werkzaam als klarinet-, saxofoon- en AMV-docent Muzecollectief Zutphen, Koninklijke Christelijke Muziekvereniging Advendo Nijverdal, Kaliber Kunstenschool, Muziekvereniging Juliana Den Ham en de Koninklijk Erkende Vriezenveense Harmonie. Ook is ze dirigent van het opleidingsorkest in Vriezenveen en Nijverdal. Verder wordt ze gevraagd om in te vallen als klarinettist, saxofonist en dirigent in Overijssel en Gelderland.
Ymkje werkt als promotor voor de blaasmuziek bij veel muziekverenigingen waar ze kinderen enthousiast maakt om samen muziek te maken in een blaasorkest.

Ymkje speelde in een professioneel klarinetkwartet kla-vier. Deze 4 dames spelen van klassiek tot blues, van barok tot modern en zijn in te huren voor elk concert. Ook organiseerde kla-vier samen met stichting Clarinetsound ieder jaar een Walter Boeykensklarinetdag waar iedere klarinettist zich voor op kon geven.

Bij ieder concert doet Ymkje haar eigen presentatie. Dit levert zoveel goede reacties op dat ze haar eigen presentatiebedrijfje is gestart.
Ymkje is dus een absolute duizendpoot die door haar enthousiasme iedere luisteraar voor haar weet te boeien!